De conceptontwikkeling (2/2)


In het vorige deel van deze tweedelige blog hebben we gekeken naar de basis van het concept: het doel. Ook hebben we gekeken hoe de doelgroep geselecteerd kan worden. Wanneer het doel en de doelgroep duidelijk zijn begint het concept van de mobiele applicatie al een goede vorm te krijgen. In dit deel gaan we kijken naar de vervolgstappen. Welke besturingssystemen passen het beste bij mijn mobiele applicatie en hoe krijgt mijn functionele ontwerp vorm, zijn vragen die ik in deze blog zal behandelen.



Mobiele besturingssystemen

Er zijn vijf bekende mobiele besturingssystemen, Google Android, Apple iPhone en iPad OS, RIM Blackberry, Nokia Symbian en Windows Mobile 7. Elk besturingssysteem heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen doelgroep. Blackberry staat bijvoorbeeld bekend als de telefoon voor de zakelijke markt. Naast zakelijke klanten richt Blackberry zich tegenwoordig ook steeds meer op een jongere markt. Meer informatie over de specificaties van de mobiele besturingssystemen is te vinden op de website van Life It.



Functionele ontwerp

Het functioneel ontwerp van de mobiele applicatie bevat een aantal basiselementen. Met een goed functioneel ontwerp neem je jouw mobile app developer veel werk uit handen. Een goede mobile app developer zal je ook helpen met het maken van een functioneel ontwerp, of neemt dit geheel voor jou uit handen. De volgende elementen kunnen handvatten voor jou zijn bij het ontwikkelen van een functioneel ontwerp voor een mobiele applicatie.


Doel en de doelgroep
In de voorgaande blog hebben we het al uitgebreid gehad over het doel en de doelgroep van je mobile app. Begin hiermee in je functioneel ontwerp, dit is toch de basis van je mobiele applicatie. Wanneer je dit goed hebt verwoord, slaap dan nog een nachtje en lees het ’s ochtends als je wakker wordt. Wanneer het dan nog goed klinkt, dan weet je dat je basis goed is.

Meting van de doelen
De basis staat, nu is het belangrijk dat je ook weet hoe je gaat meten of je de doelen bereikt hebt. Plan van tevoren in op welke tijdstippen je gaat evalueren of je op de goede weg bent met het behalen van je doelen.

Eventuele concurrenten
Maak een overzicht van je directe en indirecte concurrenten. Dit geeft je een goed beeld van de huidige markt en geeft je ideeën hoe je beter kunt worden met je mobiele applicatie dan de concurrent.

Overzicht van alle pagina’s van de mobile app
Maak een overzicht van alle pagina’s van je mobiele applicatie, beschrijf hier niet alleen de basis, maar bijvoorbeeld ook de pagina die de gebruiker te zien krijgt wanneer hij zichzelf heeft geregistreerd als gebruiker.

Functionaliteit van alle pagina’s
Beschrijf hier wat het doel is van elke van de pagina’s en welke elementen hier op moeten komen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een registreerpagina. Hier moet een tekst op komen wat de gebruiker heeft aan de registratie, een link naar de algemene voorwaarden en de privacy pagina’s, een invoerveld voor naam, emailadres, telefoonnummer enzovoorts. Door hier van tevoren al over na te denken en dit te beschrijven bespaar je veel tijd bij de daadwerkelijke bouw van de mobiele applicatie.

Flowcharts van de mobile app
De pagina’s heb je, je weet wat er op elke pagina wordt weergegeven, de volgende stap is om uit te gaan tekenen hoe de bezoeker zich door je mobiele applicatie kan bewegen. Begin met de startpagina en stel jezelf dan de vraag ‘naar welke pagina’s kan de bezoeker vanaf deze pagina gaan’. Doe dat ook weer bij de volgende pagina en loop zo de hele mobile app door.


Wanneer je zelf handig bent met photoshop kan je eventueel al wireframes en concept designs maken en deze ook in het functionele ontwerp opnemen, ben je dit niet, laat het dan aan de mobiele applicatie bouwer over.



Het functionele ontwerp van je mobiele applicatie

Nu heb je een goed beeld van je mobiele applicatie en je kunt waarschijnlijk niet wachten tot hij daadwerkelijk gebouwd is. Een functioneel ontwerp maken klinkt misschien als ontzettend veel werk, maar uiteindelijk levert het veel tijd op. Je kunt je idee dan ook presenteren aan eventuele investeerders en die krijgen direct een goed gevoel bij jou als potentiële partner, omdat je overduidelijk weet waar je over praat.


Tot zover mijn tweedelige blog over de conceptontwikkeling van je mobiele applicatie. Veel van de informatie lijkt misschien overbodig, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het punten zijn waar veel mensen overheen kijken. Een goed functioneel ontwerp is essentieel voor een vlot verloop van de bouw van je mobiele applicatie en elk uur dat je in de conceptontwikkeling steekt krijg je dubbel terug!



Vragen of opmerkingen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of opmerkingen? Dan kun je contact met ons opnemen.